Camera-bewaking op jouw maat

Wanneer je kiest voor camera-bewaking, zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden. Heb ik enkel een camera nodig voor controle, of wil ik de beelden ook kunnen opslaan? Wil ik een of meerdere camera’s installeren? Voor welke uitbreidingsmogelijkheden kies ik? Hieronder overlopen we alvast enkele aandachtspunten.

Aantal camera’s

Een eerste belangrijke keuze die je moet maken is het aantal camera’s dat je gaat plaatsen. Denk hierbij ook aan de plekken rond je woning die je in de gaten wil kunnen houden. Een vakman kan je steeds advies geven over aangewezen plaatsen om camera’s te installeren.

Opnamemogelijkheden

Er zijn manieren om de beelden continu te laten opnemen, maar je kan de beelden ook alleen bij bewegingsdetectie opslaan.

Voor de opslag van de beelden van IP camera’s zijn er veel mogelijkheden. Je kan ze bijvoorbeeld meteen op je computer opslaan. Dit is handig omdat je geen extra apparatuur nodig hebt, maar de computer moet dan wel de hele tijd ingeschakeld blijven. Een andere mogelijkheid is een SD-kaart. Bij IP camera’s wordt voor de opslag van de beelden ook vaak gekozen voor een externe harde schijf met internetverbinding, een NVR (Network Video Recorder) of NAS (Network Attached Storage) station.

Kwaliteit van de beelden

De gewenste kwaliteit van de beelden zal natuurlijk ook een invloed hebben op de kosten. Hierbij is de resolutie een aandachtspunt. Verder moet de kwaliteit van de beelden ook in het donker nog van voldoende kwaliteit zijn. Daarom kan je kiezen voor camera’s met nachtzicht. Sommige camera’s kan je trouwens vanop afstand draaien zodat je met één camera op verschillende plaatsen kan focussen.

Hou er rekening mee dat deze uitbreidingen extra kosten met zich zullen meebrengen.

Camera-bewaking zelf installeren

Zelf digitale camera-bewaking thuis installeren is mits enige technische kennis zeker mogelijk. Vaak is het gewoon kwestie van de kabels juist aan te sluiten en deze op een plaats naar wens te bevestigen.

Een IP camera kan je best van een voeding voorzien met behulp van een netwerkkabel (Power over Ethernet). Deze kabel zorgt dan voor de stroomvoorziening én de internetverbinding.

Wetgeving camera-bewaking

Ongeacht of u een camera-bewakingssysteem gebruikt aan de ingang van uw woning, in een supermarkt, of zelfs op een industriële site, let op! 

Vanaf 25 mei 2018 treden de wijzigingen met betrekking tot het gebruik van bewakingscamera’s in werking. Voortaan dienen uw bewakingscamera’s te worden aangegeven bij de politiediensten.

Vanaf vandaag moeten bewakingscamera’s worden aangegeven via een elektronisch loket dat eveneens de aangiften van alarmsystemen ontvangt (www.aangiftecamera.be).

  • Hang steeds een camerabewakingspictogram aan elke hoofdingang
  • Vul onderstaand document in en upload samen met de aangifte.

Uitzondering

In de wet wordt er voorzien in een uitzondering voor de burger die in zijn eigen woning een bewakingscamera installeert voor persoonlijke en huishoudelijke doeleinden: hij zal geen aangifte moeten doen, noch een register moeten invullen of een pictogram moeten gebruiken (wat als dusdanig niet betekent dat men de personen mag filmen zonder hun toestemming).

Nieuwe aangifte: wat heeft u nodig?

De aangiften van bewakingscamera’s moeten elektronisch worden ingediend (zoals onder het vroegere systeem) via de volgende link: www.aangiftecamera.be.

Voor de toegang tot het elektronisch loket dient men zich te identificeren door middel van zijn elektronische identiteitskaart, een burgertoken, of een unieke veiligheidscode via een mobiele applicatie (zoals wanneer u uw belastingsaangifte via tax-on-web wil indienen). Indien u een aangifte wil indienen voor een rechtspersoon, is het dus nodig om die te kunnen vertegenwoordigen.

Meer info

Consulteer de gebruikshandleiding van het nieuwe aangiftesysteem voor uw bewakingscamera’s
In de praktijk: de verschillende stappen om het aangifteformulier in te vullen
Lees meer over het register van uw beeldverwerkingsactiviteiten
Lees meer over het pictogram
Heeft u een vraag over dit nieuwe aangiftesysteem? Contacteer de helpdesk “camera” van maandag tot vrijdag tussen 9u en 17u op het volgende nummer: 02/739 42 80 of op het mailadres [email protected]

Catalogus